Simbol al bogatiei si mai ales al rafinamentului, pietrele pretioase au reprezentat dintotdeauna expresia dorintei multora dintre doamnele inaltei societati.
Desi la momentul actual geologii sustin ca exista peste 4.000 de tipuri de minerale descoperite pe pământ, in realitate doar o foarte mica parte dintre acestea sunt considerate a fi valoroase. Acestea au fost clasificate ca fiind pietre pretioase dupa compoziția chimică a acestora, refracția luminii, structura cristalină și caracteristicile optice.
Te provocam sa te lasi incantata de cele mai spectaculoase si cele mai intense culori ale verii accesand colectia de inele cu pietre semipretioase Safiria.
12. Jeremejevit-ul (2.000 $ pe carat)
A fost descoperit in 1883 in Muntii din Siberia si are o duritate similară cu a cuartului (6.5-7.5 pe scara Mohs), de aceea este ideal pentru realizarea de bijuterii de lux.
11. Opal-ul de foc (2.300 $ per carat)
Este un mineraloid fara structura cristalina dar care cu ajutorul luminii asigura o sclipire unica intr-o varietate deosebita de culori fermecatoare.
10. Poudretteit-ul (3.000 $ pe carat) a fost descoperit in 1960 în Muntii Hilaire din Quebec (Canada) de către familia Poudrette.
Piatra pretioasa este in mod natural de culoare roz și are o duritate de 5 pe scara Mohs. Piatra pretioasa din fotografie are 9.41 carate si a fost descoperita in anul 2000.
9. Benitoit-ul (4.000 $ per carat) este o piatră prețioasă de un albastru strălucitor unic si fermecator.
Această piatră prețioasă rară se găsește în San Benito (California) si se caracterizeaza printr-o fluorescenta deosebit de puternica.
8. Musgravit-ul (6.000 $ per carat) a fost descoperita inițial în 1967 în Musgrave Ranges (Australia).
Acesta piatra pretioasa este foarte rara, la momentul actual fiind in lume doar 8 exemplare.
7. Rosu Beryl (10.000 $ per carat) este un mineral care in natura este incolor, dar care isi schimba culoarea odata ce intra in contact cu aerul si lumina zilei.
Această piatra pretioasa poate acumula până la 10.000 $ per carat si rareori sunt descoperite astfel de minerale cu mai mult de 2-3 carate.
6. Alexandrit-ul (12.000 $ per carat) a fost descoperit pentru prima data în Munții Ural (Rusia) în anii 1830.
Culoarea incredibila a acestui mineral se schimba in functie de intensitatea luminii: smarald în lumină și roșu rubiniu în întuneric.
5. Diamantul (15.000 $ per carat) este cea mai cunoscuta piatra pretioasa, fiind elementul central al majorității inelelor de logodna.
Compoziția chimică a acestui pretios mineral il reprezinta carbonul element care ii da o putere incredibilă și durabilitate extrema.
Diamantele naturale s-au format acum aproximativ 100 de milioane de ani la o temperatura si presiune extrema in scoarta pamantului (la o adancime cuprinsa intre 140 si 190 km)
4. Serendibit-ul (18.000 $ per carat) este o piatra pretioasa foarte rara cu o formula chimica complexa, fiind descoperita pana acum doar in doua tari: Sri Lanka (in 1902) si Burma.
3. Grandidierit-ul (20.000 $ per carat) o bijuterie de culoare verde albastru, a fost descoperita pentru prima dată în Madagascar în 1902.
Aceasta piatra pretioasa continua sa fie o raritate printre colectionari, foarte puțini dintre acestia auzind de ea.
2. Taaffeit-ul (35.000 $ per carat) este un mineral foarte rar și adesea a fost identificat în mod greșit ca fiind un mineral tip spinel. În mod surprinzător, piatra prețioasă a fost descoperită pentru prima dată deja taiata și lustruita în 1945 in Dublin (Irlanda).
Diferența principală dintre spinel și taaffeit este data de refracția dubla a luminii. Piatra pretioasa a fost descoperita în depozite aluvionare din Sri Lanka și Tanzania.
1. Diamantul Rosu (1.000.000 $ per carat).
La ora actuala s-au descoperit mai puțin de 30 de diamante roșii în întreaga lume, iar cele mai multe dintre ele au mai putin de o jumătate de carat.
Se presupune că culoarea roșie provine dintr-o impuritate, dar este de fapt, derivată din deformarea plastică a rețelei cristaline.
Celebrul Moussaieff Red Diamond (5.11ct) a fost achizitionat în 2011 pentru 8 milioane $ și este cel mai mare diamant roșu descoperit în lume.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
PS. Daca ti-a placut articolul, iti recomandam sa parcurgi si colectia de seturi de bijuterii Safiria, lasandu-te incantata de cele mai spectaculoase si mai intense culori ale verii.